Paljonko yrittäjän täytyy laskuttaa kuukaudessa, että käteen jää verojen jälkeen noin 3000 euroa kuukaudessa?

Palvelualan yksinyrittäjän tavoitteena on saada nettona verojen jälkeen käteen 3000 euroa kuukaudessa. Yrittäjä myy omaa työpanostaan tunti- tai päivähinnalla asiakkailleen. Asiakkuudet koostuvat useista eri asiakkaista ja yrittäjän on myös markkinoitava palveluitaan. Yleensä todellisuutta ei ole, että yrittäjän käyttöaste on 100%. Käyttöaste tarkoittaa montako työtuntia tehollisesta työajasta on myyty asiakkaille. Yrityksen hallinnon byrokratia syö väistämättä osan työpanoksesta ja palveluita on myös markkinoitava uusille asiakkaille, jolloin tämä on tehollisesta työajasta pois. Toki moni yrittäjä venyttää päiväänsä iltoihin ja vk-lopuille, joten tehollinen työaika suhteessa normaaliin 37,5 / 40 h työviikkoon täyttyy.

Laskuesimerkissä oletetaan, että yrittäjä saa myytyä 17 päivää kuussa työpanostaan asiakkailleen. Lisäksi oletetaan, että yrittäjä pitää lomaa kuukauden vuodessa. Tällöin yhdentoista kuukauden aikana laskutusta täytyy hankkia keskimäärin 5450 euroa kuukaudessa, jotta nettona verojen jälkeen jää käteen noin 3000 euroa kuukaudessa. Tuntiveloituksella palveluita myytäessä tuntiveloituksen tulee tällöin olla vähintään 43 euroa tunnilta + ALV. Luottotappiot ovat aina mahdollisia ja ne täytyy kattaa muusta myynnistä. Jos kulut ovat laskuesimerkkiä suurempia, niin tuntihinnan täytyy olla tässä laskettua suurempi.

Verotus vaihtelee hieman sen mukaan missä kunnassa yrittäjä asuu ja esimerkissä on oletettu tuloveroprosentiksi 23%. Esimerkissä ei varsinaisesti oteta kantaa eri yritysmuotoihin. Toiminimiyrittäjät saavat 5% yrittäjävähennyksen, mutta toisaalta taas osakeyhtiömuodossa voi yrittäjälle antaa erilaisia luontoisetuja mitkä toiminimellä eivät ole mahdollisia. Toiminimellä ja osakeyhtiöllä lopputulos on karkeasti sama, jos koko yrityksen verotettava tulos nostetaan palkkana.

Esimerkissä kustannuksista suurin on yrittäjän eläkevakuutus (YEL-vakuutus). Yrittäjä voi itse päättää työtulonsa tason YEL-vakuutukseen. YEL-vakuutuksen kustannusta eri työtulon tasoilla voi laskea esimerkiksi Ilmarisen sivuilta löytyvällä laskurilla. Yrittäjän käteen jääviä tuloja pystyy nostamaan tinkimällä YEL-vakuutuksen työtulon tasosta, jolloin vakuutusmaksuja maksetaan vähemmän. Tällöin kuitenkin syö omasta tulevasta eläkkeestään. Toki säästää voi monin tavoin eläkettään varten ja YEL-vakuutus ei ole se ainoa vaihtoehto eläketurvalle. YEL-vakuutus tosin on pakollinen yrittäjälle, joten minimimaksu vähintään täytyy maksaa vuosittain.

Nettona käteen laskelma

Asiantuntijapalveluita hinnoitellessa markkinoilta on yleensä saatavissa hintatietoja kilpailevista toimijoista. Omaa hinnoittelua voi sitten asettaa markkinahinnan mukaan. Edelleen on tärkeää ymmärtää oma kustannusrakenne ja yllä olevan laskelman kaltaisella laskelmalla saat laskettua, minkä verran laskutusta tarvitaan haluamaasi tulotasoon. Asiantuntijapalveluissa maksetaan yleensä vain läsnäolotunneista, eli esimerkiksi valmistelut ja matka-aika monesti menevät omaan piikkiin.

Haluatko laskelman omilla numeroillasi? Ota yhteyttä, niin Valjaan tiimi voi auttaa sinua kannattavuuslaskennassa, hinnoittelussa tai esimerkiksi budjetoinnissa.

Katso myös kirjoitukseni mitä tuloslaskelma kertoo ja mitä tase kertoo.