Etäpikkujoulut sekä henkilöstön ja yhteistyökumppanien muistaminen

Maailmamme on kokenut moninaisia mullistuksia koronan myötä. Tuskin löytyy montakaan ihmistä, jonka elämään korona ei olisi jollakin tasolla vaikuttanut ja muuttanut totuttua rutiinia.

Etäpikkujoulut – järjestäisinkö sellaiset?

Pikkujoulukausi on myös kokenut myös muutoksia. Oletkin varmasti pohtinut, voisiko pikkujouluja kuitenkin jollakin keinolla järjestää koronatilanteen rajoittaessa tilaisuuksien järjestämistä.

Verottaja on antanut oman kädenojennuksensa; yrityksillä on mahdollisuus järjestää halutessaan työntekijöilleen etäpikkujoulut virtuaalisesti!

Työnantajana voit siis järjestää verovapaasti henkilöstöllesi pikkujoulut (vuonna 2020) ilman pelkoa koronan leviämisestä, tapa vain on entisestä poikkeava. Se sinun on mahdollista tehdä järjestämällä etäpikkujoulut virtuaalisesti.

Tarjoilut etäpikkujouluihin

Voit järjestää tarjoilut toimitettavaksi työntekijöiden kotiin tai työntekijäsi voivat hakea tarjoiltavat tietystä ennalta sovitusta paikasta. Sen sijaan, jos päätät antaa etäpikkujoulujen osallistujille määrättyjen tarjoilujen sijaan esimerkiksi ruoka- ja juomalahjakortit, ovat nämä työntekijälle veronalaista palkkaa.

Tässä mainittakoon pienenä poikkeuksena se, jos lahjakortit määritellään ja kohdennetaan tiettyyn paikkaan. Yrityksen kannalta henkilökunnan lahjat ovat verotuksessa vähennyskelpoista kulua, mutta arvonlisäveron vähennysoikeutta niissä ei ole.

Joululahjat työntekijöille

Voit myös muistaa työntekijöitäsi pienimuotoisella joululahjalla, kuten aiempinakin vuosina. Huomioi kuitenkin, että verovapauden edellytyksenä on, että lahja on vähäinen (tarkoittaa noin alle 100 €) ja on sama kaikille henkilöstön jäsenille.

Lahjakortit, jotka oikeuttavat työntekijän ostamaan mitä tahansa tuotteita tai palveluja nimetystä paikasta ovat kuitenkin veronalaisia, esimerkiksi yksilöimättömät tavaratalojen lahjakortit. Muista myös, että jos annat vuoden aikana useampia vähäisiä lahjoja henkilöstöllesi, saa näiden arvo yhteensä olla aiemmin mainittu 100 €. 

Tarkempaa tietoa etäpikkujoulujen verotuksesta löydät Verottajan omilta verkkosivuilta.

Yhteistyökumppanien muistaminen

Yhteistyökumppanien ja asiakkaiden lahjat ovat verotuksessa vähennyskelpoisia silloin, kun lahja on verrattavissa tavanomaiseen mainoslahjaan – joulunajan muistamisena tuskin kuitenkaan moni on antamassa sellaista.

Edustuslahja vai mainoslahja?

Yhteistyökumppanien lahjat jaetaan siis karkeasti mainoslahjoihin ja edustuslahjoihin. Edustuslahjat ovat yleisesti ottaen yksilöllisesti vastaanottajalle valittuja lahjoja. Edustuslahjat ovat tuloverotuksessa vähennyskelpoisia 50 % arvostaan, mutta arvonlisäveroa niistä ei saa vähentää miltään osin.

Tarkempaa tietoa edustuskuluista ja niiden verokäsittelystä löydät Verottajan ohjeista.

Huomio, että yhteistyökumppanin työntekijälle annettu lahja on työntekijälle veronalaista tuloa, mikäli lahjan arvo on yli 100 euroa. Lahjan antajalla on myös ilmoitusvelvollisuus Tulorekisteriin.

Valjas – apua yrityksen talousasioihin

Nerokkaita taloushallinnon ratkaisuja yrityksille, yrittäjille ja taloushallinnon ammattilaisille.

Panostamme talouden dataan ja henkilökohtaisuuteen. Emme ole kuten muut ”tilitoimistot” vaan selkeä, asioita aktiivisesti ratkova kumppani.