Verohallinnon OmaVero-palvelu – 11 vinkkiä yrittäjille

Kategoriat Verotus

Pidempään yrittäjänä toimineet muistavat varmasti verotili-palvelun, jossa hoidettiin aiemmin osa yrityksen veroasioista sähköisesti. OmaVero-palvelu korvasi verotilin ja verotili kuopattiin. Kirjanpitäjät jäivät kaipaamaan varsinkin verotiliotetta, joka oli nykyistä OmaVeron yhteenvetoa selvästi selkeämpi. Muutoin kehitys on mennyt selvästi eteenpäin ja OmaVerosta pystyy hoitamaan paljon laajemmin veroasioita kuin aikanaan verotili-palvelusta. Tällä hetkellä käytännössä lähes kaikki osakeyhtiön veroasiat voi hoitaa palvelun avulla. Marraskuusta 2018 alkaen palvelu laajenee myös toiminimien osalta, jolloin toiminimelle voi esimerkiksi hakea ennakkoveroa OmaVerosta. Yksityishenkilöiden veroasiat siirtyvät myös jatkossa OmaVero-palveluun.

Jatkossa on mahdollista valtuuttaa myös toinen henkilö ja käsittääkseni myös yritys hoitamaan henkilökohtaisia veroasioita. Me Valjaalla esimerkiksi hoidamme myös muutamien sijoitustoimintaa harrastavien yrittäjäasiakkaidemme henkilökohtaiset veroilmoitukset. Jatkossa se onnistuu helpommin näiden uusien valtuutuksien avulla.

Toistaiseksi OmaVero-palveluun kirjaudutaan vielä katso-tunnisteiden avulla. Marraskuusta 2018 alkaen katso-tunnisteet jäävät vähitellen historiaan ja korvautuvat suomi.fi-valtuuksilla. Jatkossa esimerkiksi osakeyhtiön toimitusjohtaja pääsee suoraan kirjautumaan yrityksen tietoihin omilla henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan, ilman mitään erillisiä valtuutuksia.

Otsikossa lupaamani 11 vinkkiä yrittäjille mitä OmaVero-palvelussa voi tehdä:

  1. Voit tarkistaa onko verottajalle maksuja maksamatta.
  2. Omaverossa voit ilmoittaa oma-aloitteiset verot eli arvonlisäveron ja työnantajasuoritukset. Mikäli olet ulkoistanut kirjanpidon tilitoimistolle, älä tee itse ilmoituksia konsultoimatta ensin kirjanpitäjääsi.
  3. Voit ilmoittaa yrityksen tilinumeron Verohallinnolle veronpalautuksia varten.
  4. Voit tarkistaa yrityksesi vakioviitenumerot, joita käytetään oma-aloitteisten verojen ja tuloverojen maksamiseen.
  5. Osakeyhtiölle voi hakea ennakkoveroa ja lisäennakkoa tilikauden päättymisen jälkeen. Toiminimien osalta ennakkoverojen hakemuksen tekeminen OmaVerossa on mahdollista marraskuusta 2018 alkaen.
  6. Verovelkatodistuksen tilaus, todistuksen saa myös tilaamisen jälkeen otettua ulos sähköisessä muodossa OmaVerosta.
  7. Voit lukea verottajan yrityksellesi lähettämän postin sähköisesti OmaVerosta. Voit myös lisätä sähköpostiosoitteesi, niin saat ilmoituksen OmaVerossa näkyvästä kirjeestä.
  8. Voit vastata sähköisesti verottajan selvityspyyntöihin.
  9. Yrityksen tilinpäätöstiedot on myös mahdollista lähettää palvelusta julkaistavaksi.
  10. Voit hakea oikaisua aiempen vuosien verotukseen.
  11. Viimeisenä vinkkinä maksujärjestelyn hakeminen veroihin. Yrityksen kassa voi joskus olla tiukilla ja veroihin voi hakea maksujärjestelyä.

Yllä on listattuna yrittäjän kannalta keskeisimpiä OmaVero-palvelun toiminnallisuuksia, palvelussa on monia muitakin toiminnallisuuksia.

Tilitoimistot yleensä hallinnoivat OmaVeroa asiakkaan puolesta. Voit toki myös kirjautua itse OmaVero palveluun vaikka kirjanpitäjä hoitaakin ilmoitukset puolestasi. Tilitoimistolle/kirjanpitäjälle annetaan valtuutus asioida yrityksen puolesta OmaVero palvelussa. Kirjanpitäjä antaa kuukausittain ilmoitukset verohallinnolle ja seuraa Omavero palvelun tapahtumia.

Linkki OmaVeron käyttöohjeisiin.

Katso Valjaan palvelupaketit, mikäli haluat ulkoistaa kaiken yllä olevan byrokratian tilitoimistolle!  Katso myös artikkelini tilitoimiston vaihtaminen, mikäli nykyinen kirjanpitäjäsi ei hoida näitä sinun puolestasi.