Varainsiirtoverotus siirtyy OmaVeroon

Kategoriat Verotus

Varainsiirtoveroasiat voi jatkossa hoitaa näppärästi OmaVero-palvelun kautta. Muutos on osa jatkumoa palveluiden keskittämisessä OmaVero-palveluun. Kiinteistöverotus on myös jollain aikavälillä siirtymässä OmaVeroon.

Muutoksella ei ole vaikutusta varainsiirtoveron prosentteihin tai maksuaikatauluihin.

Ilmoittaminen

Varainsiirtoveron ilmoittaminen hoituu jatkossa Omavero-palvelussa. Henkilöasiakkailla säilyy toistaiseksi paperilomake myös ilmoittamisvaihtoehtona. Yritysasiakkaat (osakeyhtiöt) voivat jatkossa tehdä ilmoituksen vain sähköisesti.

Varainsiirtoveroilmoituksia ei jatkossa enää leimata verotoimistoissa. Taloyhtiön isännöitsijää varten tulostetaan itse todistus varainsiirtoverosta. Ilmoitus ja maksu tulee olla molemmat suoritettuina, jotta todistuksen voi muodostaa.

Varainsiirtoveroilmoitus on ostajakohtainen, eli jokaisen ostajan on annettava oma varainsiirtoveroilmoituksensa. Myös maksaminen hoidetaan jokaisen ostajan osalta erikseen omalla viitteellä.

Tilitoimisto voi tehdä asiakkaan puolesta ilmoituksen, kun tilitoimistolle on annettu valtuutus veroasioiden hoitamiseen Suomi.fi-palvelussa.

Varainsiirtoveron maksaminen jatkossa

Varainsiirtoveroa maksettaessa on jatkossa käytettävä asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä. Viitenumeron voi tarkistaa OmaVero palvelusta tai soittamalla verohallinnon asiakaspalveluun. Maksamisen voi tehdä verkkopankissa tai Omaveron kautta.

Kiinteistövälittäjän välittämänä tehdyissä kaupoissa varainsiirtovero maksetaan kaupantekotilaisuudessa.

Sähköiset kaupankäyntialustat yleistyvät myös asuntokaupassa. Esimerkiksi Digitaalinen asuntokauppa alusta. Varainsiirtovero katsotaan maksetuksi kaupanteon yhteydessä, kun maksu tehdään viimeistään seitsemän päivän kuluessa kaupanteosta. Ajan laskenta alkaa siitä kun kaikki kaupan osapuolet ovat allekirjoittaneet kauppakirjan sähköisesti.

Linkkejä Verohallinnon ohjeisiin:

Varainsiirtovero

Näin maksat varainsiirtoveron

Valjas – apua yrityksen talousasioihin

Nerokkaita taloushallinnon ratkaisuja yrityksille, yrittäjille ja taloushallinnon ammattilaisille.

Panostamme talouden dataan ja henkilökohtaisuuteen. Emme ole kuten muut ”tilitoimistot” vaan selkeä, asioita aktiivisesti ratkova kumppani.