Viisi työsuhde-etua yrittäjälle

Työsuhde-edut yrittäjälle

Yrittäjä voi tarjota itselleen erilaisia työsuhde-etuja, joista valitsin tähän kirjoitukseen viisi yleistä ja helposti järjestettävää etua. Yrittäjän täytyy työskenellä yrityksessä, jotta etuja voidaan käsitellä verovapaina tai luontaisetuina. Työskentely on yleensä käytännössä yhtä kuin palkan maksaminen yrittäjälle. Työskentelyn osoittaminen yhden hengen osakeyhtiössä tuskin aiheuttaa ongelmia, vaikka palkkaa ei maksettaisi yrittäjälle.

Pelkkä passiivinen omistajan asema ei siis riitä työsuhde-etujen verovapauteen. Useamman omistajan yhtiössä passiivisten osakkaiden tulee pystyä osoittamaan työskentelynsä yhtiön hyväksi, jos he nauttivat luontaiseduista, mutta eivät nosta palkkaa.

Netvisoria käyttävät yrittäjät voivat nyt myös ottaa suoraan Netvisorin kautta käyttöön Eazybreakin avulla työsuhde-etuja.

Matkapuhelinetu

Yrittäjän puhelinliittymän lasku kannattaa ehdottomasti kääntää yrityksen kuluksi. Etu koskee vain yrittäjän omaa puhelinliittymää, koko perheen liittymiä ei voi kääntää yrityksen kuluksi. Puhelinetu on 20 euroa kuukaudessa, joka lisätään yrittäjän palkan päälle. Toiminimellä voidaan soveltaa menettelyä, että yksityiskäytön osuudeksi katsotaan 20 euroa kuussa kirjanpidossa ja loput ovat yrityksen kulua.

Puhelinliittymän laskun pitää tulla yrityksen nimellä. Yrittäjän nimellä tuleva lasku ei kelpaa yrityksen kuluksi. Välillä meille tulee vastaan, että on hankittu kuluttajapuolelta hyvä liittymäpaketti, josta laskua ei saada yrityksen nimellä. Tällöin pitää vaihtaa liittymä yritysliittymäksi ja ohjata lasku yritykselle.

Internet-yhteys kotiin

Laajakaistaliittymästä ei ole määritelty erikseen verotusarvoa, eli kyseessä on verovapaa etu. Mikäli olet hankkinut kotiisi matkapuhelinliittymästä erillisen yhteyden, kannattaa liittymän laskutus vaihtaa yrityksen nimelle. Etuna tämä on siis kannattavampi kuin matkapuhelinetu, koska et joudu maksamaan ollenkaan veroa edusta.

HUOMIO! Elisa Viihde ja vastaavat muiden operaattorien palvelut eivät kelpaa yrityksen kuluksi miltään osin, vaikka palvelun kk-hinnasta on toki osa internet-yhteyden kulua. Vaihtoehtoisesti saatat maksaa internet-yhteydestä taloyhtiöllesi hoitovastikkeen muodossa. Tätä ei myöskään pysty yleensä kääntämään yrityksen kuluksi, koska vastikelasku tulee sinulle henkilökohtaisesti.

Lounasetu

Yrittäjä voi tarjota itselleen lounasedun kun yritystoimintaa harjoitetaan osakeyhtiömuodossa. Lounasedussa pihvi on se, että edun arvosta 75% on yrittäjälle verotettavaa etua. Vuonna 2022 lounasedun maksimimäärä on 11,30 € / päivä, josta 75% on veronalaista luontaisetua eli 8,48 euroa. Esimerkiksi jos yrittäjä tarjoaa itselleen 20 työpäivältä lounasedun kuukaudessa, niin palkkaan lisätään kuukausittain 20 x 8,48 € = 169,60 € verotettavaa luontaisetua.

Käytännössä lounasetu on järjestettävä hankkimalla palveluntarjoajalta lounasseteleitä, maksukortin muodossa oleva kortti tai mobiilisovelluksen avulla. Vaihtoehtona on myös tehdä ravintolan kanssa sopimus, että ravintola laskuttaa ruokailuista. Yrittäjän itse maksamia kuitteja vastaan lounasetua ei voi antaa tai yrityksen kortilla maksetuista lounaista.

Lisää lounasedusta erillisessä artikkelissa.

Matkalippuetu – työmatkaetu

Osakeyhtiömuodossa yritystoimintaa harjoittava yrittäjä voi tarjota itselleen matkalippuedun. Toiminimiyrittäjä ei voi tarjota tätä etua itselleen. Vuoden 2021 alusta matkalippuetuun tuli reipas korotus. Verovapaa etu voi olla jopa 3 400 euroa vuodessa. Eli yritys voi vähentää hankitun edun kustannuksen täysimääräisesti yrityksen verotuksessa ja yrittäjälle ei synny verotettavaa luontaisetua. Katso tarkemmin työsuhdematkalippu Verohallinnon sivuilta.

Matkalippuetu on käytännössä myös järjestettävä erillisen maksukortin, mobiilipalvelun tai suoran sopimuksen avulla. Yrittäjän itse henkilökohtaisesti omilla varoillaan maksamaa kuittia vastaan etua ei voi tarjota. Oma tulkintani kuitenkin on, että R-Kioskilta yrityksen kortilla maksettu vaikkapa HSL:n kuukausilippu täyttää matkalippuedun edellytykset.

Matkalippuedun voi hankkia esimerkiksi seuraavilta palveluntarjoajilta:

HSL työsudematkalippu

Eazybreak

Edenred

ePassi

Smartum

Liikuntaetu ja kulttuurietu

Yrittäjä voi tarjota itselleen vuosittain 400 eurolla liikunta- ja kulttuuritoimintaa verovapaasti. Eli kustannus on yritykselle vähennyskelpoinen meno ja yrittäjälle verovapaa etu. Huomio! Mikäli työllistät itsesi lisäksi työntekijöitä, tulee etu olla myös heidän käytettävissään samansuuruisena, jotta verovapauden edellytykset täyttyvät.

Lue lisää liikunta- ja kulttuuriedusta erillisestä blogkirjoituksestamme.

Miten edut vaikuttavat yrittäjän palkkaan ja miten kulut näkyvät yrityksen kirjanpidossa?

Alla olevassa esimerkissä yrittäjä maksaa itselleen 3 000 euron kuukausipalkkaa. Lisäksi hänellä on kaikki tässä esitetyt viisi työsuhde-etua käytössä, eli matkapuhelinetu, internet-yhteys, lounasetu, matkalippuetu ja liikunta- ja kulttuurietu. Arvonlisäveroa ei oteta esimerkissä huomioon. YEL-vakuutusta ei myöskään huomioda esimerkissä, koska näillä ei ole siihen vaikutusta. Ainakin toistaiseksi yrittäjä saa itse päättää YEL-vakuutuksensa tason, eikä sen tarvitse vastata yrittäjän nostamaa palkkaa.

5 tyosuhde-etua yrittajalle
Laskelma yrittäjän palkasta ja luontoiseduista.

Esimerkissä yrityksen kuluksi saadaan 4 023 euroa kuluja, jotka yrittäjä maksaisi normaalisti itse omasta taskustaan nettopalkastaan. Eduista syntyy verotettavaa luontaisetua 2 112 euroa (matkapuhelinetu ja lounasetu). Yrittäjä maksaa näistä veroa 480 euroa (esimerkissä veroprosentti on 23%) ja yritys sosiaaliturvamaksua 17 euroa. Edut siis kannattaa hyödyntää, koska niillä säästää selvää rahaa!

Muita yrittäjälle mahdollisia luontaisetuja ovat mm. autoetu ja asuntoetu.

Lopuksi vielä linkki Verohallinnon luontoisetupäätöksiin. Verohallinto vahvistaa vuosittain erillisessä luontoisetupäätöksessä etujen verotusarvot.

Valjas – apua yrityksen talousasioihin

Nerokkaita taloushallinnon ratkaisuja yrityksille, yrittäjille ja taloushallinnon ammattilaisille.

Panostamme talouden dataan ja henkilökohtaisuuteen. Emme ole kuten muut ”tilitoimistot” vaan selkeä, asioita aktiivisesti ratkova kumppani.