Kirjanpidon voi toki hoitaa itse, mutta pienellä tai aloittavalla yrityksellä ei useinkaan ole kirjanpidon ammattiosaamista omasta takaa. Rajallisilla resursseilla oman kirjanpitäjän palkkaaminen ei myöskään ole yleensä järkevää. Tällöin kuvaan astuu mukaan tilitoimisto, jolle kirjanpidon hoitaminen usein ulkoistetaan.

Lähtökohtaisesti kaikki yritystoiminta on kirjanpitovelvollisuuden piirissä yhtiömuodosta riippumatta ja kirjanpitolaki säätelee kirjanpidon laatimista. Kirjanpitoa ei voi jättää laatimatta kustannussyistä, osaamattomuuden, saamattomuuden tai muun vastaavan seikan perusteella. Osakeyhtiön hallituksen tehtävä osakeyhtiössä on huolehtia sen hallinnosta sekä yhtiön toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Lisäksi hallituksen jäsenet kantavat vastuun yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä. Yhtiön hallitus voidaan tuomita kirjanpitorikkomuksesta mikäli kirjanpito jätetään laatimatta.

Millaista hyötyä tilitoimisto voi tarjota liiketoiminnallesi? Laskujen ja tositteiden kirjaaminen kirjanpitoon tuskin on oman liiketoimintasi ydintä, se kannattaa ulkoistaa tilitoimistolle. Parhaimmillaan tilitoimisto voi olla paljon muutakin kuin vain lakisääteisen byrokratian hoitava kumppani. Se voi toimia talouspäällikkönäsi ja huolehtia budjetoinnista, seurannasta sekä raportoinnista. Tilitoimisto myös antaa sinulle arvokkaita neuvoja yrityksesi talouden ohjaamiseen.

Mikäli olet vasta perustamassa yritystä, kannattaa tilitoimistoon ottaa yhteyttä jo ennen kuin olet tehnyt perustamisilmoituksen. Tilitoimistosta saat myös neuvontaa yrityksen perustamiseen liittyen – näin voit välttyä perustamisessa virheiltä, joiden korjaaminen myöhemmin voi osoittautua erittäin kalliiksi ja aikaa vieväksi.

Yrittäjän aika on kallisarvoista ja oma aikasi tulee käyttää ensisijaisesti niihin töihin, joihin alunperinkin olit erikoistunut. Jätä siis taloushallinnon asiat ammattilaiselle ja keskity ydinosaamiseesi ja siihen, mistä yrityksesi arvo muodostuu. Kustannustehokkuus on tärkeää, mutta tilitoimiston valinnassa säästäminen voi kuitenkin kostautua myöhemmin.

Edelleen on paljon tilitoimistoja, joihin asiakkaat toimittavat materiaalin kerran kuukaudessa mapissa postitse tai käymällä kirjanpitäjän luona. Tämä toimintatapa ei kuitenkaan ole enää tätä päivää: Modernit tilitoimistot käyttävät asiakkaan kanssa yhdessä nykyaikaisia pilvipalveluna toimivia taloushallinto-ohjelmistoja, joihin myös asiakas saa käyttöoikeuden. Tällaisia ohjelmistoja ovat mm. Visma Netvisor ja Procountor. Yhteisen ohjelmiston käytössä on paljon etuja ja esimerkiksi työnjaosta voidaan sopia joustavasti: asiakas hoitaa osan tehtävistä yhteiskäyttöisen ohjelmiston avulla ja tilitoimisto tekee loput. Usein tilitoimistot käyttävät muutamaa eri taloushallinnon ohjelmistoa, mikä mahdollistaa sopivan vaihtoehdon valitsemisen asiakkaan tarpeisiin.

Meillä Valjaalla on vankka kokemus aloittelevista yrityksistä ja osaamme avata taloushallinnon perusasiat sinulle selkokielellä. Ota yhteyttä, niin katsotaan sinulle sopiva ratkaisu yrityksesi tarpeisiin.

Katso myös startupin taloushallinto-oppaan muut osat:

Osa 2. Arvonlisävero

Osa 3. Osakeyhtiön perustaminen

Osa 4. Työntekijän palkkaaminen

Osa 5. Tekes-projektien kirjanpito ja raportointi

Osa 6. Tuotekehitysmenojen aktivointi