Hei yrittäjä, tässä on sinulle työpäiväkalenteri vuodelle 2024, jonka löydät alla olevan linkin kautta! Kalenterimme avulla voit helposti suunnitella ja arvioida kuukausittaisia palkkamenoja sekä arvioida kuukauden työmääriä. Lisäksi työpäiväkalenterista näet yhdellä silmäyksellä tämän vuoden kaikki arkipyhät, pyhät ja työpäivät, auttaen sinua suunnittelemaan tehokkaasti aikatauluasi.

Edellisen vuoden työpäivät ovat vertailulukuina. Työpäivien määrä per kuukausi vaihtelee toisinaan merkittävästi eri vuosina. Tällä voi olla merkittävä vaikutus yrityksen liikevaihtoon esimerkiksi tuntiperusteisesti laskuttavissa asiantuntijayrityksissä tai myymälöiden tai ravintoloiden aukiolopäivissä. Vaikutus näkyy myös tuntipalkoissa ja toisinaan myös muissa kuluissa. 

Jos käytät itse kaavioita päivien tarkasteluun voit tästä kopioida päivien määrärimpsun suoraan omaan taulukkolaskentaohjelmaasi

Tammi Helmi MaalisHuhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka MarrasJoulu
222120212119232221232118
Työpäiväkalenteri 2024 (paste special -> text)

Työajan ja työpäivien seuranta palkanmaksussa

Monelle työntekijälle työsopimuksen tärkein osuus on selkeä määritelmä palkasta; mistä palkka muodostuu, mikä on sen peruste ja milloin sitä maksetaan. On kummankin osapuolen etujen mukaista, että palkkaan liittyvät asiat ovat selkeitä heti alusta alkaen. Palkanmaksuperusteita on monia, mutta useimmin palkka perustuu joko aikaperusteeseen, kuten kuukausi- tai tuntipalkkaan, tai suoriteperusteeseen, kuten esimerkiksi provisiopalkkaan.

Arkipyhien vaikutus palkanmaksuun on yksi tärkeä osa-alue, joka vaatii huomiota. Lakiin perustuva palkanmaksuvelvollisuus arkipyhiltä koskee Suomessa vain itsenäisyyspäivää. Kuukausipalkkaisille itsenäisyyspäivä on palkallinen vapaapäivä. Päivä-, tunti- ja urakkapalkkaisilla työntekijöillä on oikeus palkkaan itsenäisyyspäivältä, jos he ovat työskennelleet kuusi työpäivää ennen sitä ja itsenäisyyspäivä on heidän työtuntijärjestelmänsä mukainen työpäivä. Työssä itsenäisyyspäivänä olevat työntekijät saavat 100 % sunnuntaityökorvauksen.

Muille arkipyhille, kuten joululle tai vappupäivälle, laki ei määrää palkkaa, mutta nämä korvataan työehtosopimusmääräysten mukaisesti. Kun alalla ei ole työehtosopimusta, palkanmaksuvelvollisuutta ei yleensä ole muilta arkipyhiltä kuin itsenäisyyspäivältä. Tämä pätee myös osa-aikatyöntekijöihin, joille arkipyhäkorvaus voidaan maksaa työehtojen tai sopimuksen mukaan. Näin ollen, arkipyhien vaikutus palkanmaksuun Suomessa vaihtelee riippuen työntekijän sopimustyypistä ja työehtosopimuksen olemassaolosta.

Lue lisää arkipyhistä ja palkanmaksusta Kauppakamarin artikkelista

Uuden työnantajan opas

Kattava ja selkeä tietopaketti työntekijän palkkaamiseen. Opas sopii erityisesti ensimmäistä työntekijäänsä palkkaavalle uudelle työnantajalle, mutta siitä on hyötyä myös kokeneemmalle rekrytoijalle.

Oppaan aiheita mm.:

  • Milloin yrityksen pitää liittyä työnantajarekisteriin?
  • Työterveyshuolto: Lakisääteiset ja vapaaehtoiset kuviot
  • Työntekijän vakuutukset
  • Työsopimus
  • Työsuhteen aloittaminen ja päättäminen
Työntekijän palkkaaminen -opas

Lataa opas täyttämällä oheinen lomake.