Kasvaako yrityksesi sitä vauhtia, että omat kädet loppuvat kesken ja apukäsille alkaisi olemaan jo huutava tarve? Hieno homma, sehän tarkoittaa sitä, että on aika ruveta työnantajaksi ja palkata ensimmäinen työntekijä yritykseesi. Mutta ennen kuin valitaan hommaan paras ja taitavin, katsotaan, että kaikki menee kerralla niin kuin pitääkin. Tallenna tästä uuden työnantajan muistilista.

Ilmoitus työnantajarekisteriin

Työnantajarekisteri, onko pakko liittyä? Vastauksiin vaikuttaa pitkälti se, onko aikomuksena palkata yksi vai useampi työntekijä. Mikäli tarkoituksena on palkata vain yksi työntekijä vastaus on ei. Kun palkataan useampi työntekijä vastaus on kyllä. 

Työnantajarekisteriin rekisteröityneen ja rekisteröimättömän työnantajan velvoitteisiin pääset tutustumaan tarkemmin Tulorekisterin sivuilta. Ennakkoon tai kaiken varalta työnantajarekisteriin ei kannata ilmoittautua, sillä rekisteriin voi liittyä missä tahansa vaiheessa, heti palkanmaksun muuttuessa satunnaisesta säännölliseksi.

Työterveyshuolto

Työterveyshuoltolaki velvoittaa kaikki työnantajat tarjoamaan kaikille työntekijöille työsuhteen kestosta tai laadusta riippumatta pääsyn työterveyspalveluiden pariin. Työterveyshuollolla pyritään ylläpitämään turvallista työympäristöä, työntekijän työkykyä ja ennaltaehkäisemään sairauksia, joille työnteko altistaa.

Lakisääteisen työterveyshuollon tulee sisältää:

  • Työpaikan terveysriskeihin perustuvat terveystarkastukset
  • Työpaikan terveysvaarojen selvittämisen työpaikkaselvityksen avulla
  • Toimenpide-ehdotukset työolojen parantamiseksi ja työkyvyn edistämiseksi
  • Neuvonnan ja ohjauksen sekä tietojen antamisen työolojen kehittämisestä ja työntekijöiden terveydestä
  • Työkykyä ylläpitävään toimintaan osallistumisen
  • Työkyvyn heiketessä työntekijän terveyden seuraamisen, työssä selviytymisen edistämisen, kuntoutusneuvonnan ja kuntoutukseen ohjaamisen
  • Työpaikan ensiapuvalmiuden ohjauksen

Työterveyshuollosta voi vastata joko kunnallinen tai yksityinen palveluntarjoaja, joka työnantajan kanssa yhteistyössä kartoittaa työpaikkaselvityksen pohjalta työterveyteen liittyvät suurimmat haasteet ja työterveyshuollon tarvittavan laajuuden. Työterveyshuollon järjestämisestä tulee tehdä kirjallinen sopimus, jossa määritellään tarjottujen työterveyshuollon palveluiden laajuus. 

Tämän lisäksi työnantaja voi halutessaan tarjota työntekijöille laajennettuja työterveyshuollon palveluita, jotka kohtuullisina ja tavanomaisina ovat työntekijöille myös verovapaita etuja (ja näin ollen myös mahdollinen valtti potentiaalisten työntekijöiden silmissä).

Pakolliset eli lakisääteiset vakuutukset – nämä on hankittava

Uuden työnantajan muistilista ei olisi täydellinen ilman ”tellejä ja lellejä”.

TyEL-vakuutus

TyEL-vakuutus, eli työntekijän työeläkevakuutus on hankittava jokaiselle yli 17-vuotiaalle työntekijälle eläkeikään asti. TyEL-vakuutusmaksut suoritetaan kuukausittain perustuen maksettuihin palkkoihin. Työntekijän eläkevakuutuksia tarjoavat eläkevakuutusyhtiöt kuten Ilmarinen, Veritas, Varma jne.

Tapaturmavakuutus

Työtapaturma- ja ammattitautilaki velvoittaa työnantajan vakuuttamaan kaikki työntekijänsä tapaturmien ja ammattitautien varalta. Tapaturmavakuutukset kattavat tavallisimmin työpaikalla tai työmatkalla tapahtuneet tapaturmat sekä työnteosta johtuvat sairaudet, niihin liittyvät hoitokulut sekä mahdolliset korvaukset tapaturmaisen vammautumisen tai kuoleman tapahtuessa.

Työttömyysvakuutus 

Työttömyysvakuutuksen piiriin kuuluvat kaikki 18- 65 -vuotiaat palkansaajat (alaikäraja nousi 18 vuoteen 1.8.2022). Siinä missä muista lakisääteisistä vakuutuksista vastaavat eri vakuutusyhtiöt, työttömyysvakuutuksen hoitaa Työllisyysrahasto. Työttömyysturvan maksuilla rahoitetaan mm. aikuiskoulutustukea, työttömyysturvaa ja eläke-etuuksia.

Työsopimuksen 10 kohtaa

Uuden työnantajan lyhyt oppimäärä ei olisi täydellinen ilman työsopimusta ja sen laatimista. Laadi työsopimukset aina kirjallisesti. Kun sovitut asiat ovat mustaa valkoisella, ei mahdollisissa kiistatilanteissa tarvitse muistella kuka sanoi mitä ja mitä todella sovittiin, vaan yhteisesti sovitut asiat on tarkastettavissa sopimuksesta, jonka kumpikin osapuoli on hyväksynyt ja allekirjoittanut.

Tärkeimmät

1. Tarkat tiedot sopijaosapuolista

Työntekijältä on hyvä pyytää työsopimusta varten koko nimi, kotiosoite, henkilötunnus ja tilinumero.

2. Työsuhteen alkamiseen ja päättymiseen liittyvät aikamääreet

Milloin työsuhde alkaa? Onko työsuhde toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen? Jos on määräaikainen, milloin työsuhde päättyy

3. Mahdollinen koeaika.

Työsopimukseen on tärkeää muistaa määrittää mahdollisen koeajan pituus, mikäli koeaikaa halutaan käyttää. Koeajan aikana työnantajalla on mahdollisuus saada paremmin selville työntekijän soveltuvuus työtehtävään, mutta yhtälailla työntekijä saa paremman käsityksen työnkuvasta ja siitä, millaiseen työyhteisöön hän on liittymässä. Koeajan puitteissa työsuhde on mahdollista purkaa niin työnantajan kuin työntekijänkin toimesta ilman tavanomaisia irtisanomis- tai purkuperusteita.

4. Työntekopaikka

Työsopimuksessa on hyvä määritellä missä työntekijän odotetaan hoitavan työtehtäviään, mutta paikan määrittämistä kannattaa myös pohtia tarkasti. Rajaamalla työnteon paikan hyvin tarkasti esimerkiksi yhteen tiettyyn osoitteeseen kaventaa työnantaja omaa johto-oikeuttaan, eli oikeuttaan osoittaa työntekijälle tarvittaessa vaihtuvia työnsuorituspaikkoja. Työntekijä voi myös kieltäytyä työskentelemästä muualla kuin sopimuksen osoittamassa työntekopaikassa, mikä voi osoittautua ongelmalliseksi esimerkiksi toimipisteen lakkauttamisen yhteydessä.

5. Työtehtävät

Työtehtävien kirjaamiseen pätevät samat periaatteet kuin työntekopaikankin määrittämiseen, eli kirjaamisen tarkkuutta on hyvä pohtia. Liian tarkalla työnkuvauksella työnantaja vie itseltään mahdollisuuden osoittaa kuvauksesta poikkeavia työtehtäviä, vaikka ne muuten liittyisivätkin luontevasti työnkuvaan. Vastaavasti työntekijä voisi puolestaan oikeutetusti kieltäytyä tehtävistä, jotka eivät sisälly tarkkaan kuvaukseen.

6. Palkka

Monelle työntekijälle työsopimuksen tärkein osuus on selkeä määritelmä palkasta; Mistä palkka muodostuu, mikä on sen peruste ja milloin sitä maksetaan? Palkanmaksuperusteita on monia, mutta useimmin palkka perustuu joko aikaperusteeseen (kuten kuukausi- tai tuntipalkka), tai suoriteperusteeseen (kuten esim. provisiopalkka). 

7. Työaika

Työsopimukseen on tärkeää määrittää työntekijän säännöllinen työaika. Työaikaa voidaan määrittää säännöllisen työajan enimmäismääränä viikkotunteja (40h/vko tai 37,5h/vko, riippuen mahdollisesta työehtosopimuksesta tai sellaisen soveltamisesta). Mikäli jotakin työehtosopimusta käytetään, tulee siitä mainita työsopimuksessa. Työnteon ajankohdasta voidaan myös sopia, jolloin työaika voi olla keskimääräistä, liukuvaa tai joustavaa.

8. Vuosiloman kertymisen peruste

Mikäli yrityksessä ei noudateta minkään alan työehtosopimusta, antaa vuosilomalaki sangen selkeät puitteet sille, miten ja millä perustein työntekijä on oikeutettu vuosilomaan. Tällöin työsopimukseen voidaan kirjata vuosilomakohtaan lauselma “vuosiloma kertyy vuosilomalain mukaisesti”. Myös vuosilomien kohdalla on tärkeää muistaa mainita, jos sopimuksessa noudatetaan jonkin työehtosopimuksen ehtoja.

9. Irtisanomisaika

Vaikka työsuhdetta solmittaessa ei ensimmäisenä ole mielessä työsuhteen lopettaminen, on hyvä kuitenkin ennakoida ja selventää myös siihen liittyvät tekijät. Näin ollen työsopimukseen kannattaa kirjata noudatetaanko irtisanomisajan suhteen yleistä työsopimuslakia vai työehtosopimuksen asettamia irtisanomisaikoja.

10. Allekirjoitukset

Viralliseen työsopimukseen viimeinen sinetti. Kuten kaikki viralliset sopimukset, tulee myös työsopimus muistaa allekirjoittaa ja päivätä. Kummallekin sopimusosapuolelle tulee myös jäädä oma kappale allekirjoitetuista, samansisältöisistä sopimuksista.

Mieti myös näitä:
  • Kilpailukieltosopimus – Kilpailukieltosopimuksella tarkoitetaan sopimusta, joka rajoittaa työntekijän mahdollisuutta harjoittaa kilpailevaa toimintaa esim toisessa yrityksessä samanaikaisesti. 
  • Salassapitosopimus – Velvoittaa työntekijää pitämään yrityksen liike- ja ammattisalaisuudet omana tietonaan.
  • Houkuttelukielto –  Houkuttelukiellolla tarkoitetaan sitä, että työntekijä ei saa työsuhteessa eikä sovittuna aikana irtisanoutumisensa jälkeen houkutella toisia yrityksen työntekijöitä uuteen työpaikkaan.
  • Lopputilin maksaminen – Työsuhteen päättyessä tulee työntekijälle maksaa viimeisen palkan lisäksi kaikki työntekijän käyttämättömät lomat, mahdolliset saldotunnit, lomakorvaukset ja muut korvaukseen oikeuttavat erät.

Mitä uuden työnantajan tulee tietää työsuhteiden päättymisestä ja päättämisestä?

Hyvä työntekijä saattaa irtisanoutua tai joskus työsuhde joudutaan päättämään syystä tai toisesta. Mitä näissä tilanteissa tulisi tietää ja muistaa? 

• Mikäli työsuhde päättyy työnantajan toimesta, tulee irtisanomiselle olla selkeät perusteet, Työntekijä sen sijaan voi irtisanoutua ilman, että hän ilmoittaa erikseen mitään syytä irtisanoutumiselle. Vaikka koeajalla työsopimuksen purkaminen ei vaadi selitystä, on se kuitenkin hyvän tavan mukaista.

• Irtisanomisajan tulee perustua niin työnantajan kuin työntekijän puolelta joko lakiin tai noudatettavaan TES:iin.

• Työnantaja on velvollinen antamaan työntekijälle työtodistuksen tämän sitä pyytäessä. Työtodistusta laadittaessa on kuitenkin hyvä huomioida, ettei työtodistukseen saa kirjata negatiivista kuvausta työntekijästä tai eritellä miksi työsuhde on päättynyt työntekijästä johtuvista syistä. Suppeimmillaan työtodistukseen riittävät työsuhteen kesto ja kuvaus työtehtävistä, työsuhteen päättymissyy ja arviolauselma lisätään vain työntekijän toiveesta.

•Kuten jo työsopimuksen laadinnan yhteydessä mainittiin, tulee työsuhteen päättyessä huomioida lopputilin maksu. Viimeisen palkanmaksun yhteydessä tulee huomioida työntekijän käyttämättömät lomat, mahdolliset saldotunnit, lomakorvaukset ja muut korvaukseen oikeuttavat erät. Huomio myös työsopimuksessa olevat erityisehdot.

•Sovittava avaimien, kulkukorttien, työpuhelimen yms. luovuttamisesta sekä käytänteistä työsähköpostin suhteen. 

Tallenna muistilista

Toivottavasti uuden työnantajan muistilista oli sinusta hyödyllinen. Jos jokin seikka jäi kuitenkin mietityttämään tai kaipaat tarkempaa tietoa, lataa täydellinen ”Uuden työnantajan Opas” tästä linkistä. Meihin voi aina olla yhteydessä palkkahallintokysymyksissä. Täytä yhteydenottopyyntö täältä.

Uuden työnantajan opas

Kattava ja selkeä tietopaketti työntekijän palkkaamiseen. Opas sopii erityisesti ensimmäistä työntekijäänsä palkkaavalle uudelle työnantajalle, mutta siitä on hyötyä myös kokeneemmalle rekrytoijalle.

Oppaan aiheita mm.:

  • Milloin yrityksen pitää liittyä työnantajarekisteriin?
  • Työterveyshuolto: Lakisääteiset ja vapaaehtoiset kuviot
  • Työntekijän vakuutukset
  • Työsopimus
  • Työsuhteen aloittaminen ja päättäminen
Työntekijän palkkaaminen -opas

Lataa opas täyttämällä oheinen lomake.