Yrittäjän kolme taloudellista virhettä

Enemmän rahaa, paremmat elämäntavat, tai yksinkertaisesti se, että koet pystyväsi tekemään parempaa tulosta kuin vanha työnantajasi. Nämä ovat asiakkaidemme yleisimmät syyt miksi he perustavat oman yrityksen.

Vaikka liike-elämän taidot voivat olla kohdallaan, taloudellinen tuntemus voi kuitenkin olla harvinaista. Artikkelimme listaa kolme usein havaittua taloudellista virhettä.

Virhe 1: Puutteellinen budjetointi

Monissa yrityksissä on puutteellisia budjetteja ja kassavirtaennusteita. Siitä johtuen moni yritys tekee tärkeitä päätöksiä ilman tarpeellisia tietoja. Vahva budjetti tarvitsee seuraavat tiedot, kuukausittain ja sesonkien mukaan.

Myynti: Yrityksenne myyntiennusteet tulisi jakaa tuotteittain tai palvelulinjoittain ja laskea myynnin lukumäärällä kerrottuna keskimääräisellä myyntiarvolla.

Muuttuvat kustannukset: Nämä kustannukset liikkuvat samaan tahtiin kuin myynti ja niiden pitäisi siksi perustua myyntiennusteisiinne.

Kiinteät kustannukset: Mikäli huomattavia muutoksia ei ole tapahtunut ennen budjetin laatimista, voidaan nämä kustannukset ottaa suoraan edellisestä tilinpäätöksestä ja oikaista oletettuihin tulevien tai tiedossa olevien muutoksien mukaisesti.

Kun olette budjetoineet tuloslaskelman, voitte laatia kassavirtaennusteen. Kassavirtaennuste eroaa budjetin tuloslaskelmasta sillä tavalla että tässä otetaan harkintaan myös esimerkiksi kuinka kauan asiakkaalla kestää maksaa yrityksellenne, minkälainen varaston vaihtuvuus teillä on, kuinka nopeasti yrityksenne maksaa toimittajilleen, mahdollinen lainan takaisinmaksu sekä ennustettuja kustannuksia tai piirustuksia joita ei näy budjetin tuloslaskelmassa. Näillä tiedoilla ennustettu tase voidaan laatia, mikä todennäköisemmin on vaatimus jos haet yrityksellesi rahoitusta.

Virhe 2: Investoinnit rahoitetaan kassavirrasta

Hyvän toiminnan yleisenä sääntönä pidetään sitä, että yhdistää kassavirrat oston elinikään.

Jos esimerkiksi ostat varastoa jota myyt lyhytaikaisesti, sinun kuuluisi käyttää päivittäistä käyttöpääomaa. Mutta jos esimerkiksi ostat toimitusajoneuvon, jolla on viiden vuoden taloudellinen elinikä, pitäisi sinun pyrkiä rahoittamaan hankinta viiden vuoden aikana.

Samalla tavalla kuuluu sinun pyrkiä välttämään impulssiostoksia kassavirran perusteella. Ellet ole varma että vahva myynti jatkuu, voi hyvin olla että kaivat itsellesi kuoppaa mikäli myynti hiipuu edelliselle tasolle.

Virhe 3: Kassavirran ja tuloksen ero ei ole selvä

Yksi yleisimmistä ongelmista on se, että tulos voi kirjanpidossa näyttää hyvältä, mutta pankkitililtä ei löydy katetta. Syy tähän voi olla, että päätöksiä tehdään viitaten kirjanpidollisiin voittoihin, ymmärtämättä kunnolla, kuinka paljon kassavirta voi erota tuloksesta.

Esimerkiksi suunnittelukuluja ei kirjata voittoihin tai tappioihin, mutta vaikuttavat kassavirtaan. Taikka voi olla että teet asiakkaan kanssa ison myyntisopimuksen ja kirjaat sen tuloihin, mutta jos asiakas ei maksa sitä eräpäivään mennessä, kassavirtasi voi kärsiä. Tai jos otat esimerkiksi ison lainan rahoittaaksesi uutta kalustoa, eivät takaisinmaksut näy voittoina taikka tappioina.

Demonstroimalla tuloksen ja kassavirran eron ja tekemällä parin kuukauden ennustuksia rahatilanteesta, kehittät vakaata taloudellista raportointia, mikä puolestaan edesauttaa päätöksentekoa.

Meiltä Valjaalla löytyy tietotaito auttamaan ja välttämään virheet. Keskustelemme mielellämme kanssasi ratkaisuista ja miten voitte vahvistaa yrityksen talouden raportointiprosessia. Silloin voit itse keskittyä oleelliseen.

Valjas – apua yrityksen talousasioihin

Nerokkaita taloushallinnon ratkaisuja yrityksille, yrittäjille ja taloushallinnon ammattilaisille.

Panostamme talouden dataan ja henkilökohtaisuuteen. Emme ole kuten muut ”tilitoimistot” vaan selkeä, asioita aktiivisesti ratkova kumppani.